Kosttilskud er efterhånden en normal del af rigtig mange danskeres hverdag. Nogle tager det som et supplement, nogle for at gøre op for en ikke særlig varieret kost, og nogle fordi der er et behov for vitaminer, mineraler mm. som de ikke får grundet en særlig diet. Uanset grunden er det vigtigt at være sikker på, at man både tager det kosttilskud som opfylder kroppens behov, men også ligeså meget, at man tager det under nogle forhold, som er ideelle for, at kroppen kan optage de næringsstoffer, som kosttilskud eller vitaminerne indeholder. Det ville også være en skam, hvis man gik ud og investerede i et kosttilskud, og så ikke fik det maksimale ud af det.
Hvordan skal du tage det i forhold til måltiderne
Hvordan du tager dit kosttilskud, er ikke ligegyldigt, da mineraler og vitaminer indgår i komplicerede processer. Det tages derfor bedst sammen med et måltid, hvor dettes naturlige vitaminer og mineraler alligevel bliver nedbrudt. Det er ikke decideret forkert eller skadeligt at tage sit kosttilskud med vand, men du misser ud på en masse af de fedtopløselige vitaminer, hvis du spiser dem sammen med et måltid.
Hvem skal tage kosttilskud
Det er som udgangspunkt en fin ide for alle at tage kosttilskud, så man kan dække de mangler, man nu kunne risikere at have, især da de overskydende vitaminer og mineraler bare forsvinder ud af dit system efter en dags tid. Der kan dog være særlige grupper, som er i større behov for kosttilskud. Heriblandt gravide og ældre. For kvinder i den fødedygtige alder kan det være en ide at tage jern, da det typisk kan være i underskud. Ellers, hvis du er i tvivl, så opsøg din læge og få lavet en blodprøve. Træner du meget, kan det også være en god ide at supplere din kost med kosttilskud, da du er meget aktiv og derfor forbrænder mere.
Til dig som træner meget
Den hårde træning er nødt til at gå hånd i hånd med en sund og varieret kost. Derfor er kosttilskud en god måde at supplere sine kostvaner og sikre, at man når man har været i gang med f.eks. løbetræning har de fornødne vitaminer, mineraler og ressourcer i kroppen til at opbygge muskler, forbrænde fedt og ellers leve sundt. Hvis du er en aktiv kvinde, kan det være en ide at tage en jerntablet. Nogle af tegnene på for lidt jern i kroppen kan være: træthed, hovedpine, uro i benene mv. Høje doser af jern kan være farligt, og det anbefales derfor ikke, at mænd tager jerntilskud med mindre læge har anvist det.
Et andet tilskud for den
aktive kunne være D-vitamin, som hjælper med at optage calcium. Det vil også
sige, at du, som den dygtige motionist, sikkert spiser ost og drikker mælk for
at optage calcium, men at hvis dine D-vitaminsdepoter er lave, ikke vil få
noget ud af det.
Generelt er det vigtigt, at du spiser varieret når du træner og får taget dine
kosttilskud på bedste hvis. Det kan dog altid anbefales at søge læge først, så
du ikke bruger penge og kroppens energi på noget, den ikke har brug for.