Når det handler om træning og kosttilskud, er der ingen tvivl om, at proteinpulver er det mest populære og mest anvendte produkt. Det er ikke uden grund, at netop proteinpulver er udbredt i fitnessverdenen. I næringsstoffet protein – og dermed også i proteinpulver – findes aminosyrer. Aminosyrer kan du anse som de ’byggesten’, kroppen anvender til at opbygge og udvikle muskelvæv.
Derfor er det helt essentielt, at din krop får tilført den rette mængde protein i forbindelse med træning. Proteinpulver er både en nem og forholdsvis billig måde at indtage protein på. Eksempelvis er det nemmere at have en portion proteinpulver liggende i tasken i stedet for et kød- eller mejeriprodukt. Hertil er det dog væsentligt at understrege, at du udelukkende kan se proteinpulver som et supplement og kosttilskud til en ellers varieret kost, og at proteinpulver derfor ikke kan erstatte reelle måltider.
Hvad er proteinpulver?
Overordnet er protein én ud af tre makronæringsstoffer, som kroppen har brug for. De to andre er kulhydrater og fedt, men i dette blogindlæg er protein omdrejningspunktet. Protein har afgørende betydning for mennesker – og organismer generelt. Grunden til det er, at protein spiller en rolle i utallige processer, der er forudsætningen for, at levende væsener kan fungere. Dette understreger igen, at du kan betragte protein som din krops byggesten. Byggesten, som er vigtige i forhold til restitution, reparation og genopbygning af muskelvæv.
Som navnet antyder, består proteinpulver af protein. Derfor er proteinpulver et kosttilskud, som netop kan være gavnligt i forbindelse med de genopbygningsprocesser, der eksempelvis sættes i gang i kroppen efter styrketræning. Selvom proteinpulver ofte bliver fremstillet som et mirakelprodukt, der får dine muskler til at vokse sig større, skal du huske din kritiske sans. Det er ikke udelukkende proteiner – og proteinpulver – der sætter gang i muskelvæksten. Resultater er derimod den rette kombination af træning, hvile og nærende kost. Mange mennesker får gennem en varieret kost tilstrækkeligt med protein, men hvis du har problemer med at nå op på den rette mængde i forhold til dine mål, er proteinpulver et glimrende supplement. Proteinpulver er ikke nødvendigt, men kan være en hjælpende hånd.
Hvad er forskellen på forskellige proteinpulver-produkter?
Som nævnt er proteinpulver det mest populære kosttilskud at ty til, når det gælder optimering af træningsresultater. Men proteinpulver er ikke ’bare’ proteinpulver. Der findes flere forskellige typer proteinpulver på markedet, og det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, hvis du skal købe proteinpulver for første gang, eller hvis du gerne vil undersøge det mest optimale produkt for dig. Nedenfor kan du læse om fordele og ulemper ved udvalgte former for proteinpulver.
Whey-proteinpulver
Valleprotein er mere kendt under navnet ’whey’. Det er formentligt også denne form for proteinpulver, du oftest vil støde på, da denne er den mest kendte og udbredte på markedet. Kort og godt er whey et mælkeprotein, der er hurtigt optageligt i kroppen, og grundet whey-proteins høje aminosyreindhold kan kroppen udnytte denne form for protein hurtigt og godt. Dette er netop én af fordelene ved at vælge whey, men en anden fordel er, at det er et relativt billigt produkt. Ulemperne ved whey er, at flere varianter indeholder laktose, hvorfor det ikke er et produkt for laktoseintolerante. Dog er der flere producenter, der har udviklet laktosefri whey-proteinpulver, så hold øje med den enkelte producent.
Kasein som proteinkosttilskud
Kasein er et proteinkosttilskud, der indeholder mælkeprotein uden at indeholde valleprotein. Mens whey-protein er hurtigt optageligt, er kasein langsomt optageligt. Derfor foretrækker de fleste, der gør brug af kasein, at indtage produktet før sengetid, så kroppen kan bearbejde proteinerne i løbet af natten. Derfor er kasein mest kendt blandt personer, som styrketræner en del. Konsistensmæssigt adskiller kasein sig fra whey-protein ved, at, når du blander kasein op med vand, vil du få en betydeligt tykkere konsistens sammenlignet med den meget flydende konsistens, som whey blandet med vand giver. Konsistensen er for nogle en ulempe, og kasein er samtidigt forholdsvis dyrt.
Laktosefri og veganske alternativer
Både whey-protein og kaseinprotein indeholder mælkeprotein, som er udvundet fra køer. Det medfører for det første, at langt de fleste produkter inden for disse to typer proteinpulver indeholder laktose. For det andet betyder det, at disse proteinkosttilskud ikke er veganervenlige. Dette betyder dog ikke, at der ikke findes proteinpulver-produkter til laktoseintolerante og veganere på markedet. Tværtimod. Det øgede fokus på miljøet, at flere personer omlægger til en vegansk kost og fokusset på allergener bidrager til, at producenterne er interesserede i at udvikle alternativer til de ’traditionelle’ proteinprodukter.
Dette er vel at mærke uden at gå på kompromis med kvaliteten og de gavnlige effekter. Herunder kan du læse om de typiske laktosefrie og veganske alternativer, der findes på markedet.
Sojaprotein, hampprotein, risprotein og ærteprotein
Er du på jagt efter et plantebaseret proteinpulver, fordi du er veganer eller intolerant over for laktose? Så kan du på hylderne kigge efter proteinpulver afledt af sojabønner, hamp, ris eller ærter. Alle fire typer protein kan fungere som et alternativ til animalske proteinkilder og -pulver udledt fra mælkeprotein. Dog skal du være opmærksom på, at hvis du vælger soja-, hamp-, ris- eller ærteprotein, er der stor sandsynlighed for, at produktet ikke indeholder den rette mængde aminosyrer. Flere undersøgelser påpeger, at der er usikkerhed om, hvorvidt de plantebaserede proteinpulvere kan bidrage til en betydelig effekt i et træningshenseende.
Derfor vil det for mange være en fordel og den mest optimale løsning at kombinere flere af de plantebaserede proteinpulvere for netop at opnå en mere komplet proteintilførsel. Eksempelvis supplerer ris- og ærteprotein hinanden godt. Fordelen ved alle disse plantebaserede proteinpulvere er, at de er relativt billige. Det kan i et økonomisk øjemed være betydeligt for mange, da flere produkter vil skulle kombineres.
Planteprotein er ikke kun for træningsfolk
Selvom proteinpulver forbindes med personer, der løfter vægte i et træningscenter, så kan de plantebaserede proteinpulvere være gavnlige for veganere. Animalske produkter indeholder naturligt mest protein, men da animalske produkter ikke indgår i en vegansk kost, kan det for nogle være problematisk at indtage nok protein. Derfor kan plantebaserede proteinpulvere være et godt og nemt supplement til den veganske kost for at få og kontrollere, at du får den rette mængde protein.