Først og fremmest – hvad er Kreatin?
Kreatin er et naturligt stof, der findes i vores muskler. Selve kroppens celler kan gennem en enzymkatalyseret proces omdanne substrater(det kemiske stof, som et enzym omdanne til mere komplekse produkter), såsom kreatin. Dog eksisterer dette stof ligeledes i kød og fisk, så man gennem fødevarer som disse, kan indtage det.
Hvordan virker Kreatin?
Stoffet lagres i skeletmuskulaturen, hvor det bidrager til en mere effektiv anaerob(dvs. ikke iltkrævende) energiomsætning, hvilket medfører, at man pludselig er i stand til at yde langt mere inden for en kort periode, hvilket i visse tilfælde kan være en fordel. Dette er grunden til, at stoffet således er yderst populært blandt idrætsudøvere, såsom cyklister og vægtløftere.
Visse studier har faktisk vist, at hvis en indtagelse af stoffet fandt sted blandt raske idrætsfolk over en uges tid, så ville disse opleve en mærkant øget præstationsevne. Tilsyneladende var præstationsforbedringerne ifølge flere forskellige studier størst de gange, sportsudøvelsen blev gentaget efter en kort pause på 20-60 sekunder. Det vil altså sige, at kreatin ingen umiddelbar effekt har på spotgrene såsom sprint, løb og svømning.
Hvor meget Kreatin skal man indtage?
Hvis selve kreatinen som kosttilskud/doping skal indtages, så det har en synlig effekt på sportspræstationen, så skal den daglige dosis være på 10-20 gram fordelt på 2-4 doser om dagen; det er i hvert fald, hvad der antydes er det mest optimale. Tilskuddet skal ligeledes tages over en periode på fem-syv dage efterfulgt af en vedligeholdelsesdosis på to-tre gram om dagen.
Har Kreatin Bivirkninger
Umiddelbart er der ingen kendte bivirkninger, udover selvfølgelig det, at man har oplevet, at et stort forbrug af kreatin har medført, at virkningen efterhånden har aftaget. På dette umiddelbare tidspunkt kan det ikke konkluderes, hvorvidt stoffet har en hvis sunhedsrisiko, når man indtager det som kosttilskud. Dog anbefales det, at man holder sig for et voldsomt forbrug af det.